ODD blog 3:

Due diligence: haak de operatie tijdig aan

Een Operational Due Diligence (ODD) voorkomt het kopen van een kat in de zak. Door de ODD parallel te laten lopen met tax/legal/finance, is dit operationele onderzoek het meest effectief, blijven kosten beperkt en kunnen bevindingen meegenomen worden in de transactie.

Onderbuikgevoel

De Operational Due Diligence wint aan populariteit, toch is het nog geen vanzelfsprekend onderdeel van de onderzoeken die een investeerder doet voorafgaand aan de aankoop. Wanneer wij worden gevraagd om een ODD uit te voeren, gebeurt dat vaak kort voor de deal. De commerciële, financiële en juridische onderzoeken zijn gedaan en toch knaagt er nog wat. ‘Kan dit bedrijf wel waarmaken wat we willen? Weten we zeker dat we alles goed zien of zitten er nog verborgen gebreken in de operatie?’

Wij begrijpen dat. Dus krijgen we op vrijdag een telefoontje, vliegen we maandag in en ligt er binnen twee weken een advies. Als het nodig is. Maar het kan efficiënter en effectiever wanneer we eerder betrokken worden.

 

Ideale timing ODD

De ideale timing om een ODD is te doen, is parallel met de tax/legal/finance due diligence. Dan kan het ODD-team meedraai als onderdeel van het dealteam. Dit heeft een aantal grote voordelen.

 

1. Het is efficiënt

Een ODD bestaat ruwweg uit een vooronderzoek dat op basis van deskresearch kan gebeuren, en een operationeel onderzoek waarvoor we het bedrijf ingaan. Meer over die fasen lees je hier. Wanneer het ODD-team onderdeel is van de dataroom, kunnen we veel belangrijke informatie voor het vooronderzoek daar verzamelen. Ook kunnen we dan input leveren voor de Q&A. Voor het bedrijf geeft dat de minste onrust; we vormen dan een onderdeel van lopende proces. Bovendien voorkomt het dubbele vragen.

 

De informatie die we zo verkrijgen, geeft enerzijds signalen over waar nog operationeel onderzoek op de vloer nodig is. Anderzijds kan ook blijken dat gegevens dusdanig compleet en logisch zijn, dat er geen reden is voor aanvullend operationeel onderzoek. Door het ODD op deze manier tijdig te laten meelopen, voorkom je dan onnodig onderzoek en kosten.

 

2. Synergie

Wanneer het ODD-team meedraait in het dealteam, ontstaat er synergie in de onderzoeken. Bevindingen van de commerciële of financiële teams, kunnen leiden tot vragen voor het operationele team en andersom. Bijvoorbeeld: Is een bepaalde commerciële doelstelling operationeel haalbaar? Zijn bepaalde investeringen nodig om dat mogelijk te maken? Is die ruimte er?

 

Door expertise en perspectieven te combineren, krijg je het meest complete plaatje in een relatief korte tijd.

 

3. Onderdeel van de deal

De informatie die in de dataroom ontsloten wordt, vormt onderdeel van het dossier, kan input zijn voor de garanties en voorwaarden van de deal, en biedt de koper dus meer juridische zekerheid. Als je in de DD geen gedegen operationele analyse meeneemt, dan blijft de operatie tot op T+1 een black box en zijn de voorwaarden mogelijk niet specifiek genoeg om bruikbaar te zijn. Een rammelende operatie komt dan te laat aan het licht, wat het risico geeft op lange discussies en procedures achteraf die veel extra tijd, energie en geld kosten. Wil je dat risico nemen?

 

4. Andere blik

Wij stellen andere vragen. Investeerders zijn vooral commercieel en financieel heel scherp en kunnen uitstekend beoordelen of een bedrijf commerciële potentie heeft en financieel gezond is. Wij zijn erin getraind om te bepalen of het bedrijf de beloften ook praktisch waar kan maken. Bovendien hebben we veel ervaring met het optimaliseren van bedrijven en weten we waar we op moeten letten. We prikken door mooie praatjes heen, kijken op de vloer en vragen net zo lang door tot we zeker weten dat het bedrijf de conditie heeft om ook operationeel het gewenste rendement waar te maken. Waar dat niet het geval is, kunnen we adviseren wat hier nog voor nodig is.

 

5. Rust en tijd

Wanneer je eerder begint met een onderzoek, is er net een wat langere doorlooptijd. Tijd om een dag extra te wachten op exacte informatie, tijd om een grondige analyse te maken en om deze, waar nodig, te bespreken met de andere betrokken experts. Tegelijkertijd is het efficiënter en kost het dus juist minder uren in totaal.

Gebruik die operationele blik

Door het ODD-team als onderdeel van het dealteam vroeg in te schakelen, krijg je op efficiënte wijze, met weinig onrust, een zeer gedegen analyse die in synergie met de andere dealteams is samengesteld. De operationele bevindingen zijn onderdeel van de juridische dossiers en geven dus veel zekerheid. De operationele stem aan tafel stelt zeker dat de plannen die je hebt met het bedrijf, haalbaar zijn. Bovendien weet je op T+1 wat er eventueel nodig is om zo snel mogelijk het bedrijf te laten renderen.

 

En dacht je er toch te laat aan? Geen probleem, dan kun je ons ook bellen en staan we alsnog zo snel mogelijk op de stoep.

 

Heb jij als investeerder al gebruik gemaakt van een ODD? Hoe pakte jij de timing daarvan aan? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Heb je andere vragen over ODD of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Dan geef ik je graag meer informatie en referenties.

 

Rutger Stolting

Rutger Stolting

Partner Kwattaas

Wil jij ons ontmoeten en ontdekken of Kwattaas iets voor jou kan betekenen?