Ben ik nou gek….

Elke manager denkt het wel eens: ben ik nou gek? Waarom begrijpen mensen dit niet? Waarom werkt die afdeling niet mee? Hoe kan het dat dit briljante plan maar niet wordt uitgevoerd? Het antwoord is universeel: iedereen kijkt anders naar dezelfde materie. Om mensen mee te krijgen moet je weten ‘what makes them tick’. Gelukkig kun je leren om andere gedragstijlen te herkennen en erop in te spelen. Dat maakt het werk leuker en levert betere bedrijfsresultaten op.

Managen is te leren, door gebruik te maken van bekende technieken en deze te oefenen, waardoor ze een tweede natuur worden. Dat is de kern van onze managementopleiding TEAM XQ. Het geeft de manager meer keuze, meer grip en meer vertrouwen, waardoor hij of zij ook betere resultaten behaalt.

… of zijn zij het?

Een van de belangrijkste lessen in dit programma is het leren kijken vanuit de ander, om conflicten of onbegrip met bijvoorbeeld een leidinggevende, een medewerker of een afdeling te verminderen. Iedereen die in een traditionele organisatie werkt, kent wel een voorbeeld van een botsing tussen sales en productie. Sales heeft een prachtige deal gesloten, productie hoeft die alleen nog maar uit te voeren. Stralend staat de salesmanager voor de productieleider, die fronst. ‘Hoe moeten we dat voor elkaar krijgen? En voor die prijs? Heb je wel rekening gehouden met de extra ontwikkelkosten voor de aanpassing? En met de beschikbaarheid van de grondstoffen? En de productiecapaciteit die al vol zit?’ Begrijpelijk van beide zijden, maar hoe los je dit op?

In organisaties die agile werken, wordt vaak in een eerder stadium met meer disciplines afgestemd, toch kan ook daar de nodige frictie ontstaan; tussen persoonlijkheden binnen teams, of tussen agile teams en verticale afdelingen.

Gedragsstijlen leren lezen

Dat heeft alles te maken met gedragsstijlen. Of je nu spreekt over kernkwadranten, de roos van Leary, DISC of het leiderschapscircumplex; je kunt het gedrag van mensen indelen in een aantal typen. Nemen we een voorbeeld: Productiemanager Bart, we kennen hem nog uit een vorige blog, is vooral gericht op zijn team. Hij kan mensen motiveren als geen ander en als er iets gedaan moet worden, krijgt hij het met een enthousiast team voor elkaar. En dat moet ook, want als hij iets belooft, zal hij het altijd waarmaken, wat daar ook voor moet gebeuren. Zijn collega Manon, net vers uit de schoolbanken, is hoofd Kwaliteit. Zij is gesteld op structuur en op regels. De twee botsen geregeld. Zoals Bart het ziet: ‘Daar heb je Manon weer om een stempeltje te halen, net nu we midden in een spoedklus zitten. Daar hebben we nu echt geen tijd voor.’ Vanuit Manon: ‘Bart werkt maar als een kip zonder kop, maar als we de kwaliteit niet kunnen garanderen, werkt hij zich uit de naad voor ontevreden klanten.’ Ze hebben allebei gelijk, vanuit hun eigen perspectief. En ze willen allebei hetzelfde: een goed product leveren. De reden dat ze toch ruzie met elkaar krijgen, is hun verschillende gedragsstijl.

Oplossing

Had het bedrijf dan beter een Kwaliteitsmanager kunnen aannemen met hetzelfde gedragsprofiel als Bart? Nee, natuurlijk niet! Juist die verschillende typen mensen met een eigen blik heb je hard nodig in elke organisatie. Ze vullen elkaar aan: Bart moet zijn mensen met hart en ziel motiveren en Manon moet zorgvuldig de kwaliteitsregels bewaken. Maar de onderlinge communicatie kan ingewikkeld zijn. Totdat je beseft dat die gedragsstijlen bestaan en je ze gaat ‘lezen’. Als Bart zich realiseert dat Manon procedureel is ingesteld, kan hij daar begrip voor tonen en een compromis voorstellen. Bijvoorbeeld: ‘Ik begrijp hoe belangrijk die check is, maar we zitten midden in een spoedklus. Zullen we deze check om 15.00 uur doen? Dan kunnen we hem ook grondiger doen, omdat de machine dan even stil staat.’ Andersom kan Manon dit ook toepassen: ‘Bart, ik begrijp dat de productie voorgaat, maar je wilt ook niet dat je voor niks staat te werken. Door deze checks uit te voeren, voorkomen we storingen en stilstand. Zullen we samen kijken wanneer ze het beste in te plannen zijn?’

Resultaten

Dit is in de eerste plaats fijn voor Manon en Bart. Als ze gedragsstijlen kunnen herkennen en aanspreken, maakt dat hun werk makkelijker en voorkomen ze frustraties. Bedrijfsbreed zijn de voordelen ook significant. Wanneer managers en teams beter met elkaar kunnen samenwerken, vermindert het aantal conflicten, verhoogt de productiviteit, delen mensen eerder ideeën waardoor processen verbeteren, verhoog je de klanttevredenheid, wat weer invloed heeft op omzet en marges en vergroot je de creativiteit.

En wat levert het een boel energie op! Iedere directeur die wel eens met een kibbelend managementteam te maken heeft gehad zal herkennen hoe veel tijd dat kost: sussen, bemiddelen, gesprekken organiseren, weer sussen, zorgen dat anderen niet de dupe worden – en intussen kom je niet toe aan strategie en ontwikkeling.

Mooi, die theorie …

… maar die krijgt pas waarde in de praktijk. Oefenen is een heel belangrijk onderdeel van TEAM XQ. Deelnemers ‘spelen’ lastige situaties met elkaar en krijgen zo handigheid in het toepassen van de materie. Omdat het een jaarprogramma is, komt de groep meerdere keren bij elkaar, waarbij ze hun ervaringen uit de eigen werksituatie kunnen uitwisselen en van elkaar leren. De groep biedt hiervoor een veilige omgeving, waar je direct objectieve feedback krijgt waarmee je aan de slag kunt. Je ziet deelnemers daarom vanaf de eerste sessie al groeien in hun rol.

Interesse in TEAM XQ voor jouw management?

Ben je directeur of HR-manager en wil je jouw managers meer ontwikkelmogelijkheden bieden? Of ben je manager en zou je zelf sterker willen staan in je managementrol?

Dan nodig ik je van harte uit om eens een kijkje te nemen in het programma van TEAM XQ. Kijk op de website of vraag onze brochure aan.

Meer achtergronden

Eerder schreven we al over de niet te onderschatten waarde van management voor organisaties. Ook lieten we zien dat management wel degelijk te leren en te verbeteren is.